Home

De leden van de werkgroep Duitse militaire begraafplaats trokken naar Berlijn

Hieronder een korte beschrijving van Berlijn
Hier vindt u een fotoverslag


Alexanderplatz

Vakantie, Duitland, Stedentrips, Berlijn, AlexanderplatzAls u op zoek bent naar een leuk plein om enige tijd door te brengen, is de Alexanderplatz een goed idee. Het plein is genoemd naar de Russische tsaar Alexander I. Hij bracht in 1805 een bezoek aan de stad en ter ere van die gelegenheid werd de naam van het plein van Ochsenmarkt veranderd in Alexanderplatz. Er werd onder meer een grote markt gehouden op dit plein en dat lokte weer mensen aan. Al gauw werd de rand van het plein volgebouwd met grote huizen en winkelpanden. De Alexanderplatz werd een van de drukste pleinen van Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden echter alle huizen en winkels plat gebombardeerd. Tijdens de wederopbouw werden onder meer het Forum Hotel en de Fernsehturm gebouwd. Vandaag de dag is het plein nog steeds populair bij vele Duitsers en toeristen.

Image1Internet:
Image1
Alexanderplatz.com


Brandenburger Tor

Vakantie, Duitland, Stedentrips, Berlijn, Brandenburger TorOp iedere ansichtkaart staat dit indrukwekkende monument. De Brandenburger Tor is voor vele toeristen het symbool van Berlijn. De Brandenburger Tor heeft ook voor de Duitse bevolking een speciale betekenis. Zo werd op deze plek in mei 1945 de Russische vlag gehesen en kwam er een einde aan de verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog. Ook tijdens de Koude Oorlog was de poort vaak het toneel van grote demonstraties tegen de zittende machthebbers. Dit alles had de ontwerper van het neoklassieke bouwwerk, Carl Gotthard Langhans, niet kunnen voorzien.

Vakantie, Duitland, Stedentrips, Berlijn, Brandenburger TorDe poort werd gebouwd tussen 1778 en 1791. De Dorische colonnade wordt geflankeerd door twee paviljoenen, die ooit werden gebruikt door wachten en douanebeambten. Het gehele monumenten is versierd met beelden en bas-reliëfs die taferelen uit de Griekse mythologie tonen. Op de bovenkant van de Brandenburger Tor staat het beroemde beeld Quadriga, ontworpen door Johann Gottfried Schadow, een vredessymbool. De godin heeft een staf met een Pruisische adelaar in de hand en een ijzeren kruis met een lauwerkrans.

Image1Adres:
Pariser Platz


Fernsehturm

Vakantie, Duitland, Stedentrips, Berlijn, FernsehturmBepalend voor de skyline van de stad Berlijn is de 365 meter hoge Fernsehturm. Het is daarmee het hoogste bouwwerk van de stad en behoort tot de hoogste gebouwen van Europa. De toren werd gebouwd in 1969 maar niet voordat er door een heel team van architecten en experts aan was gewerkt. De stuwende kracht achter het prestigeproject waren Fritz Dieter en Günter Franke, beroemde architecten in die tijd. De toren is toegankelijk voor het publiek. Een leuke ervaring is het nuttigen van een drankje in het ronddraaiende café-restaurant. Natuurlijk is het uitzicht oogverblindend!

Image1Adres:
Panoramastrasse

Image1Internet:
Image1
Berlinerfernsehturm.de


Gendarmenmarkt

Vakantie, Duitland, Stedentrips, Berlijn, GendarmenmarktDe Gendarmenmarkt is een groot plein dat is vernoemd naar het Regiment Gens d’Armes dat hier zijn kazerne had. Vanaf 1950 heette het Platz der Akademie, maar na de hereniging met Oost-Duitsland werd besloten om het plein weer z’n oude naam te geven. Het plein is vooral bij concertgangers bekend. Aan het plein is namelijk het Konzerthaus gelegen. Andere bezienswaardigheden aan de Gendarmenmarkt zijn de Franse en de Duitse Dom.

Image1Internet:
Image1
Konzerthaus.de


KaDeWe

Vakantie, Duitland, Stedentrips, Berlijn, KaDeWeHet op één na grootste warenhuis van Europa staat in hartje Berlijn: KaDeWe. De volledige naam is Kaufhaus des Westens maar dat zeggen echte Berlijners niet. Het schitterende gebouw is ontworpen door architect Emil Schaudt maar is door de jaren heen menigmaal verbouwd en gerenoveerd. Vandaag de dag weten niet alleen de Berlijners maar ook de vele duizenden toeristen die de stad dagelijks bezoeken het exclusieve warenhuis te vinden. Of u nu op zoek bent naar een cadeautje voor uw kleinkind of de nieuwste parfum van Dior wilt aanschaffen, in KaDeWe zult u altijd slagen. Indrukwekkend is de zogeheten foodcourt naar Engels-Amerikaans model. De vergelijking met een supermarkt gaat mank want hier vindt u niet alleen de beste producten maar ook nog eens zeldzame exotische vruchten en tropische vissoorten. Dit alles wordt schitterend geëtaleerd zodat u meteen honger krijgt. Dat komt goed uit want in de Wintergarten, het inpandige restaurant, kunt u voor relatief weinig geld, heerlijk lunchen of dineren.

Image1Adres:
Tauentzienstrasse 21-24

Image1Internet:
Image1
KaDeWe.de


Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Vakantie, Duitland, Stedentrips, Berlijn, Kaiser-Wilhelm-GedächtniskircheDe Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche is aan het einde van de 19de eeuw gebouwd naar een ontwerp van Franz Schwechten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk echter grotendeels verwoest. Gelukkig werd de grote kerktoren niet geraakt door de bommen en dat is vandaag dan ook het enige restant van het oorspronkelijke kerkgebouw. Naast de toren werd een “Gedenkhalle” gebouwd waar u de geschiedenis van de kerk aan de hand van foto’s, documenten en schetsen kunt volgen.

Image1Adres:
Breitscheidplatz

Image1Internet:
Image1
GedaechtnisKirche.com


Kurfürstendamm

Vakantie, Duitland, Stedentrips, Berlijn, KurfürstendammDe Kurfürstendamm is een brede straat die is gelegen in het centrum van de stad. De brede avenue is rond 1880 aangelegd op het tracé van een weg naar het Grunewald. De straat viel al snel in de smaak bij de rijke inwoners van de stad en al gauw verrezen er indrukwekkende herenhuizen en winkelpanden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het grootste deel van de huizen gebombardeerd. Na afloop van de oorlog werden aan de Kurfürstendamm vele hoofdkantoren van bedrijven gebouwd. Ook kwamen er grote handelscentra zodat de Kurfürstendamm min of meer het zakelijke hart werd van de stad. Tegenwoordig zijn er nog steeds vele bedrijven gevestigd maar gelukkig zijn er ook vele winkels en cafés gevestigd waar u een prettige tijd zult beleven.

 


Marienkirche

Vakantie, Duitland, Stedentrips, Berlijn, MarienkircheIn de tweede helft van de 13de eeuw werd deze mooie Mariakerk gebouwd. Enkele decennia later brandde de kerk echter tot de grond af. In 1380 besloot men om de kerk te herbouwen. De toren, die aan het einde van de 14de eeuw werd gebouwd, was pas in 1790 voltooid met het plaatsen van een mooie koepel, ontworpen door Carl Gotthard Langhans. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef de kerk als door een godswonder ongedeerd zodat u er een bezoek kunt brengen.

Image1Adres:
Karl-Liebknecht-Strasse

Image1Internet:
Image1
Marienkirche-Berlin.de


Potsdamer Platz

Vakantie, Duitland, Stedentrips, Berlijn, Potsdamer PlatzDe Potsdamer Platz is sinds de hereniging met Oost-Duitsland een belangrijk deel van Berlijn geworden. Het is een modern deel van de stad dat wordt gekenmerkt door wolkenkrabbers en kantoren van internationale bedrijven. Maar er staat nog meer, zoals een concertzaal, enkele megabioscopen en een hotel dat behoort tot de Hyatt hotelgroep. Kenmerkend voor de Potsdamer Platz is de private financiering. Gewoonlijk werd de bouw van een wolkenkrabber gefinancierd door de overheid maar bij de bouw van het Daimler-Benz-Areal, ontworpen door Renzo Piano en Christoph Kohlbecker, werd meer dan 80% van de bouw gefinancierd door Daimler-Benz. Een ander mooi gebouw is het Sony-Centre dat is ontworpen door de architect Helmut Jahn.

Image1Internet:
Image1
Potsdamerplatz.de


Reichstag

Vakantie, Duitland, Stedentrips, Berlijn, ReichstagIn 1894 werd het gebouw tijdens een plechtige ceremonie in aanwezigheid van de nieuwe keizer Wilhelm II. geopend. Door de toegenomen invloed van het parlement verscheen in 1916 de inscriptie boven de hoofdingang, die de architekt al bij de bouw gepland had: "Dem Deutschen Volke" ("Aan het Duitse volk"). In 1933, enkele weken na de machtsovername door Adolf Hitler in Duitsland brandde de plenaire zaal van het Rijksdaggebouw volledig uit. De brand was gesticht door een jonge Nederlandse communist: Marinus van der Lubbe. Het is nog steeds onduidelijk of hij de brand alleen aanstak, of dat Nazi's hem hierbij geholpen hebben. Dit laatste ligt volgens velen voor de hand, omdat Hitler de brand dankbaar aangreep om parlementsleden die hij als tegenstanders beschouwde op te laten pakken. Van der Lubbe werd geëxecuteerd.

Vakantie, Duitland, Stedentrips, Berlijn, ReichstagIn 1992 besloot de Bundestag dat Berlijn weer hoofdstad en regeringszetel van het verenigde Duitsland zou worden. Dit betekende ook dat het parlement zou verhuizen van Bonn naar Berlijn. Kort voor de verbouwingen, in de zomer van 1995, mocht de kunstenaar Christo na 20 jaar touwtrekken zijn plan om het gebouw "in te pakken" in een soort zilverkleurig doek uitvoeren. Voor de verhuizing van het parlement naar de Rijksdag moest het gebouw drastisch verbouwd worden. De Britse architect Sir Norman Foster won de race voor de verbouwing, die 600 miljoen Mark zou gaan kosten. Door diverse constructies bracht hij binnen meer daglicht dan ooit in het gebouw. Alleen de buitenmuren bleven staan. Ook hij had soms last van een eigenzinnige bouwmeester; ditmaal niet meer de keizer maar de bouwcommissie van het parlement. Die eiste een koepel op het gebouw. Op 19 april 1999 werd het vernieuwde Rijksdag-gebouw officieel in gebruik genomen. Vanaf september 1999 vergadert de Bundestag er.

Vakantie, Duitland, Stedentrips, Berlijn, ReichstagDe glazen koepel is het meest in het oog springende deel van de verbouwde Rijksdag geworden. De koepel bevat een enorme spiegelzuil, die het licht naar beneden in de plenaire zaal projecteert. Bezoekers hebben vrij toegang tot de koepel. Via een soort grote spiraalvormige ringen kun je tot bovenin lopen en zo letterlijk het parlement op de vingers kijken. Foster wilde het verleden niet achter moderne veranderingen laten verdwijnen: in een deel van het gebouw zijn de kogelgaten en graffiti van Russische soldaten blootgelegd en blijvend zichtbaar gemaakt.

Image1Adres:
Platz der Republik

Image1Internet:
Image1
Bundestag.de


Schloss Charlottenburg

Vakantie, Duitland, Stedentrips, Berlijn, Schloss CharlottenburgIn 1695 werd begonnen met de bouw van Schloss Charlottenburg. Het paleis werd ontworpen door architect Johann Arnold Nering. Hij was echter niet de enige architect die zijn bijdrage leverde. Johann Eosander von Göthe was verantwoordelijk voor de bouw van de grote koepel. Hij kreeg ook de opdracht van de Frederik III, de opdrachtgever van het paleis, om een grote oranjerie bij te bouwen. Architect Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff werkte vanaf 1740 aan het paleis. Hij was verantwoordelijk voor het ontwerp van de oostvleugel van het paleis. Tijdens de oorlogsjaren raakte het paleis slechts licht beschadigd. Na de oorlog werd het paleis in ere hersteld. De verschillende vleugels van het paleis zijn vandaag de dag toegankelijk. Iedere vleugel heeft zijn eigen ingang en entreeprijzen. Wat u vooral niet mag missen, is de Neue Flügel. Hier woonde Frederik de Grote met zijn vrouw.

Image1Adres:
Spandauer Damm

Image1Internet:
Image1
Spsg.de


Siegessäule

Vakantie, Duitland, Stedentrips, Berlijn, SiegessäuleDe triomfboog is gebaseerd op een ontwerp van Johann Heinrich Strack en werd gebouwd ter herdenking van de overwinning in de Pruisisch-Deense Oorlog van 1864. Na verdere Pruisische overwinningen in de oorlogen tegen Oostenrijk en Frankrijk werd boven op de zuil een verguld beeld van de Overwinning toegevoegd, van de hand van Friedrich Drake, dat bekendstaat als ‘Goldelse’. Het monument stond oorspronkelijk voor de Reichstag. De nazi’s onder leiding van Hitler waren echter de mening toegedaan dat het monument beter hier kon staan. De granieten basis is versierd met bas-reliëfs van veldslagen, terwijl hoger op de zuil een mozaïekfries van Anton von Werner de stichting van het Duitse Rijk in 1871 afbeeldt.

Image1Adres:
Grosser Stern

Image1Internet:
Image1
Monument-Tales.de


Unter den Linden

Vakantie, Duitland, Stedentrips, Berlijn, Unter den LindenVolgens velen de beroemdste straat van Berlijn, volgens anderen de mooiste straat. Beginnend op de Schlossplatz en doorlopend tot de Pariser Platz en de Brandenburger Tor is Unter den Linden een grote toeristische trekpleister. De naam is afgeleid van de vele lindebomen die hier in de 17de eeuw werden geplant. In de 18de eeuw werd Unter den Linden de hoofdstraat van Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle gebouwen aan deze straat weggevaagd maar na de oorlog werd direct begonnen met de herbouw. Na de Duitse hereniging vonden vele cafés en trendy winkels hier een plekje.