Mont Blanc 2009 - Donderdag 6 augustus

Uit het dagboek van Mia:

Vanmorgen vroeg uit de veren (7.15 u) want we willen het treintje van de Mont Blanc nemen dat ons zal meevoeren tot le Nid d' aigle op 2380 m hoogte. De campinguitbaatster heeft ons op het hart gedrukt om zeker 40 min vóór tijd te zijn als we de rit van 9.20 u willen halen. Iets over 8 staan we in het rijtje voor het loket. We hadden meer volk verwacht. We kunnen zonder problemen tickets krijgen. We zijn verwonderd als we de wachtenden achter ons teleurgesteld horen morren. We hebben het eerst niet door, maar dan zien we dat na ons het bordje wordt opgehangen met de mededeling dat het treintje van 9.20 u. vol zit.
Hebben we hier weer eens geluk gehad. Anders hadden we een uur langer moeten wachten.

We hebben nog ruim een uur voor het vertrek en besluiten om naar de markt te gaan op zoek naar een riem.
De marktkramers zijn nog volop bezig hun waren uit te stallen. Blijkbaar is men hier niet zo gehaast als bij ons. We vinden slechts één kraam waar al een aantal handtassen staan uitgestald en een bordje met "véritable cuir", maar er is niemand te bespeuren. De buurman-marktkramer vertelt dat ze ergens koffie zijn gaan drinken. Lijkt mij bij ons niet zo gauw mogelijk...
Uiteindelijk vinden we in een sportwinkel een nieuwe riem zodat Bert zijn GPS weer in zijn broekzak kan steken zonder dat zijn broek afzakt...

Na nog een kop koffie en een snelle hap bij de auto, is het tijd om naar het station te gaan.
Geen zitplaatsen meer. Dit wordt een uurtje rechtstaan. Het treintje bestaat uit twee wagons. Tussen de rails is er een speciale bevestiging voor tandraderen, waarmee de trein zich telkens vasthaakt.
Frankrijks hoogste spoorbaan. Over een afstand van zo'n 9 km stijgen we ongeveer 1500 m.
Ooit deden we in Noorwegen een gelijkaardige trip. Ik heb het gevoel dat de rit toen spectaculairder was.

Boven hebben we de keuze tussen 2 wandelingen. Na eerst echt ontbeten te hebben, kiezen we voor de afdaling van om en bij de 600 m naar het station van Bellevue. We verwachten achter iedere bocht eindelijk de Mont Blanc te kunnen aanschouwen, maar niets daarvan. Er is hier helemaal geen Mont Blanc te zien. Ze hebben ons liggen gehad met de "Tramway du Mont-Blanc"! Ja, je hebt het goed. Eigenlijk hebben we de Mont Blanc nog niet echt gezien. Hier in Saint-Gervais is het al "Mont Blanc" wat de klok slaat, maar je kunt hem van hieruit niet zien.
Eigenlijk wel erg misleidend.
Het zij zo! We zijn niet van plan om onze dag hierdoor te laten verpesten. Het is een leuke (en niet lastige) afdaling met veel hindernissen en trapjes, waarbij je best gebruik maakt van de touwen of kabels die voor de veiligheid zijn aangebracht. Ik hou van zo'n parcours. We wandelen langs de Glacier de Bionnassay, die we maandag al tegen kwamen. Met het sterke zonlicht is er nu toch ook een klein beetje een turquoise glans te zien.

Iets voor 13 u zijn we op onze bestemming. We besluiten de eerstvolgende trein terug te nemen.
Rond 14 u. zijn we terug in Saint-Gervais. Het is bloedheet, zo'n 37 °. Op de camping zoeken we ons kleine beetje schaduw op om te picknicken (wat eigenlijk gepland was voor in de bergen).
Nog veel tijd om te lezen; tot nu toe is daar nog niet veel van in huis gekomen. (Tweede boek van de hele vakantie!)

De regio hier lijkt opvallend welvarend. Alle gebouwen zien er tamelijk nieuw en modern uit. Alles goed onderhouden en met veel bloemen. Wellicht zitten we hier in een nogal mondaine streek. We kennen beter het Frankrijk met de oude dorpjes, eerder bouwvallig, op het armtierige af. Wel een sterk contrast.
't Is nu 17.15 u. Ik denk dat het nu te doen zal zijn in de zon. Ik zal een poging doen om mijn decolleté nog wat bij te bruinen, want de riemen van mijn rugzak beginnen af te tekenen.  Stel je voor dat ik een rugzak moet aandoen voor "den trouw"!...

Volgende dag