Toscane 2009 - Witte donderdag 9 april

Klik hier voor het fotoverslag van deze dag

Uit het dagboek van Mia:
Vandaag zullen we ons onderdompelen in de rijkdom en de cultuur van Firenze, slechts ruim 100 km hier vandaag, maar toch goed voor zo’n kleine 2 uur rijden.
Eigenwijs als we zijn volgen we de goede raad van de Trotter niet op en nemen we de zuidelijke afslag naar Firenze (volgens Trotter ligt de grote parking in het Noorden…) Algauw maken we kennis met het drukke verkeer in de binnenstad en onze gps laat het afweten wegens geen ontvangst…
Kalmte alleen kan ons redden! Uiteindelijk belanden we ook bij de parking bij de Fortessa.
Firenze, here we come ! We zijn er helemaal klaar voor.
Ik herinner me deze stad tamelijk goed van alweer 30 jaar geleden, althans de Duomo,  de Campanile en de doopkapel met de bronzen poorten van Ghiberti.
Maar eerst voor ons beiden een zonnepet kopen, want die zijn we in België vergeten en we missen hem (gelukkig!).
Via de gezellige middeleeuwse straten, bereiken we algauw de Piazza del Duomo, waar Bert z’n tweede cultureel orgasme in drie dagen beleeft!...
Trots torent de Campanile boven de Duomo uit. Het geheel van deze drie bijzondere gebouwen samen, is wel indrukwekkend. Ik probeer wat foto’s te nemen, maar ze trekken op niets. Ik ben eigenlijk niet zo tevreden over de lens van ons nieuwe fototoestel. De torens staan zo krom als wat door de breedhoek! Ik beklaag het me dat we ons klein toestelletje niet mee hebben…
 Ik weet nog vaag dat Brunelleschi de bedenker en wellicht ook uitvoerder is van de machtige koepel. Het is behoorlijk druk op het plein; wat moet dat dan niet zijn in de zomer ? We staan in de rij om de Duomo binnen te gaan. Tot onze verbazing moet er geen toegangsgeld betaald worden! Het interieur is sober, niet te vergelijken met de Duomo van Siena. Eigenlijk zijn de voorgevel en de koepel het meest bewonderenswaardig.
De bronzen poort van Ghiberti moeten we toch ook even van dichtbij bewonderen. Ik lees in de reisgids dat de perspectiefleer en de tromp-l’oeilkunst hier voor het eerst voor vol worden aangezien. (Kwestie van een beetje geleerd te doen…!)
We zetten onze wandelroute verder naar de Piazza della Signoria, het bruisende hart van de stad.
Ik neem zo goed als ik kan foto’s van het Palazzo Veccio, en van de enkele beelden in de Loggia della Signoria. Ook Neptunus in al zijn glorie moet eraan geloven, ook al keek Michelangelo nogal neerbuigend op dit kunstwerk neer. De kopie van de David van voornoemde meester staat in de stellingen en ik kan niet genieten van zijn volmaakt elegante enkels en voeten. Ik moet mij tevreden stellen met alles wat boven de knieën hoort, maar dat is ook niet mis…
Via de galleria degli Uffizi bereiken we de Arno en weldra kunnen we de pittoreske Ponte Vecchio aanschouwen. Aangezien juwelen niet echt aan mij besteed zijn, hebben we daar niet veel te zoeken.
We keren op onze stappen terug richting Santa Croce . Hier liggen enkele grootheden begraven o.a. Michelangelo, Rossini, Galilei en Machiavelli. We vertoeven in goed gezelschap!
Er zijn een aantal mooie muurschilderijen bewaard, vooral in de lederbewerkingsschool. Bert is zowat aan het eind van zijn Latijn gekomen en verkiest om wat te zitten mediteren. Ik krijg hem toch nog mee om even door het Museo dell’Opera di Santa Croce te dwalen.
Eerlijk gezegd lopen we  een beetje verloren tussen al die Florentiaanse pracht en praal. We dreigen te verdrinken in een oceaan van fresco’s, beeldhouwwerken, palazzi, kerken,…  En ik zwijg dan nog over de talloze musea!
Op dit moment zie ik het  belang en de luxe van onze schoolreis van vroeger. Je wordt feilloos naar de belangrijkste bezienswaardigheden geloodst, je krijgt deskundige uitleg, alles is tot in de puntjes voorbereid en geregeld. Eigenlijk zou ik deze reis nu nog eens opnieuw willen doen. Zou mijnheer Leroux dat nog zien zitten ?
In ieder geval een pluim voor alle leerkrachten die zich tijdens de vakantie willen “opofferen” om met een bende pubers op stap te gaan. En maar hopen dat ze niet beschaamd hoeven te zijn over het gedrag van hun gevolg, want anders riskeren ze ongetwijfeld om in bepaalde hotels bestempeld te worden als “persona non grata” en moeten ze voor het volgende jaar op zoek naar ander logies.
Maar ja, als 17-jarige snap je dat niet echt, hé….!
Tijd om ons met een typisch Italiaans ijsje te verwennen. En of dat smaakt!
Hier willen we ons blitzbezoek aan Firenze afronden. We vinden onze auto in goede orde terug en beginnen vol goede moed aan de terugweg. Maar o wee, spitsuur, het verkeer zit goed vast. Nu begrijp is waarom zoveel Italianen met een scooter rijden!
Aangezien het nogal laat wordt en ik geen zin heb om nog  patatjes te schillen, opteren we voor een meeneempizza.
Dan rest er nog enkel wat tijd voor een hoofdstuk uit mijn boek ( De Wolvenlus), vergezeld van een glaasje Brunello. En ja, ik moet zeggen dat die heel lekker smaakt!

Volgende dag