Andorra 2010 - Woensdag 11 augustus

Uit het dagboek van Mia:
Vanmorgen stelde Bert voor of het niet zinvol zou zijn om voor we vertrekken toch iets van de plaatselijke cultuur zouden opsnuiven. Die snoodaard! Dat was natuurlijk een truc om een vermoeiende klim te omzeilen!
Maar goed, wat historische achtergrond en culturele bagage kan nooit kwaad.
Dus gingen we ons deze namiddag inschrijven voor een culturele busuitstap voor morgen met als thema 'tradities'. Hopelijk wordt het interessant. We wilden ook graag een rondleiding in het 'Casa de la Vall', het plaatselijke parlement. Dat kon maar om 17 u en we moesten zo'n twee uur te zien overbruggen. Nog wat winkels kijken en goesting lijden om uiteindelijk toch niets te kopen.
Toch een terrasje gedaan en een lekkere ijs gegeten, alhoewel de klassieke Belgische Dame Blanche nog altijd mijn voorkeur wegdraagt.
Om 17 u werd onze groep, bestaande uit ons beiden (!), rondgeleid door een franstalige jonge gids. Het Andorrees parlement is gevestigd in een oud huis van een rijke familie. De parlementszaal is klein maar knus. Er zijn zo'n 28 parlementsleden, 8 ministers onder leiding van een soort president. President Sarkozy en één of andere Spaanse bisschop staan slechts symbolisch aan het hoofd van deze ministaat.
De rechtszaal in dit gebouw wordt nu alleen nog gebruikt voor eedafleggingen. Rechtszaken vinden plaats in een nieuwe rechtszaal. Ondertussen is men ook een nieuw parlementsgebouw aan het oprichten.
Jammer eigenlijk, want het zal daar nooit zo knus en gezellig zijn als waar ze nu zitten. 

Volgende dag