Egypte 2010 - Maandag 5 april

Dag 2: Luxor-Esna-Edfu

Na het ontbijt, bezoek aan de necropolis van Thebe: de Vallei der Koningen en Koninginnen, de tempel van Hatsjepsoet te Deir El Bahari en de kolossen van Memnon. Lunch aan boord, gevolgd door een bezoek aan de tempels van Luxor en Karnak. Afvaart via Esna naar Edfu. Avondmaal en overnachting aan boord.

Klik hier voor het fotoverslag van deze dag

Uit het dagboek van Mia:
Het valt niet mee om na zo'n korte nacht vroeg te moeten opstaan.  Maar een douche kan wonderen doen!
Van de nacht herinner ik me vooral veel lawaai.  Dat heb je als je boven de motoren mag logeren! Ik heb ook verwoede pogingen gedaan om 'rapper' te slapen (snelheid maal twee), maar dat lukte niet echt!
Na het ontbijt dat best wel meevalt, vertrekken we onder leiding van Ahmed III in een prima geäirconditionede autocar naar de Vallei der Koningen.
Onderweg maken we kennis met het dagelijkse leven van de gewone Egyptenaar: ezelskarren, armoedige behuizing, typische klederdracht.
De Vallei der Koningen ligt eigenlijk in de (steen)woestijn.  De hitte, ongeveer 37 graden, overvalt ons zodra we uit de bus stappen.  Met een treintje worden we tot bij de graven gereden.  Het zachte briesje doet deugd.  We bezoeken drie koningsgraven.

De hiërogliefen en basreliëfs zijn in het tweede graf ontzettend goed bewaard.  Vooral de kleuren maken het verschil met de twee andere.  
In deze desolate omgeving zitten de graven echt wel goed verstopt.  Heel wat graven zijn bij toeval ontdekt.  Nog tientallen graven liggen te wachten op (her)ontdekking.  
We vervolgen onze weg naar de dodentempel van Hatsjepsoet, een van de weinige vrouwelijke farao's.  Het bezoek moet op een drafje gebeuren, op het heetst van de dag nog wel.  Het enthousiasme ontbreekt wat om echt op ontdekking te gaan.  Bert heeft vandaag een beetje een off-day: hij is moe en sleept zich door de dag onder het motto: als je één graf of tempel hebt gezien, heb je ze allemaal gezien! Ik zeg hem dat hij dat hier alleen mag denken!

Nog even doorrijden naar de Vallei der Koninginnen waar we er het graf van Titi bezoeken en van Amonherschopsjef, de elfjarige zoon van Ramses III.  Hier zijn ook weer heel wat gave schilderingen en fleurige hiërogliefen.  
Ahmed trakteert ons op een weliswaar kort motorboottochje terug naar het hotel.  Het frisse windje brengt verkoeling.  
Tijd om rustig te middagmalen hebben we niet, want er staat nog een bezoek aan de tempels van Karnak en Luxor op het programma.

De obelisk van Hatjepsoet te Karnak imponeert mij het meest.  Zo'n kolos! Ik sta vol bewondering voor de werkkracht en de technische kunde van de oude Egyptenaren! Overal waar je kijkt zie je talloze megagrote zuilen, allemaal versierd met reliëfs, de ene al beter bewaard dan de andere.  Wat hebben die mannen gewerkt! Dit moet destijds een schitterende plaats zijn geweest!

De tempel van Luxor mag er ook best zijn, maar is toch wel het kleine broertje.  De sfinxenlaan spreekt hier het meest tot mijn verbeelding. Het moet indrukwekkend geweest zijn om langs deze weg van Luxor naar Karnak te stappen! 
Eigenlijk is de dag te kort, of liever: de dag is té goed gevuld.  We zijn blij als we rond 18u.00 thee mogen drinken op het zonnedek.  Het eerste moment van rust.  Oef! 
Terwijl we genieten, zet  de boot zich in beweging richting Aswan.  Tegen 19u.00 is de Nijl in duisternis gehuld, op de lichtjes van de vele boten na.
Tijd om rustig de avondmalen!

Links

Volgende dag