Egypte 2010 - Dinsdag 6 april

Dag 3: Edfu-Kom Ombo-Aswan

Na het ontbijt, bezoek aan de tempel van Horus te Edfu. Afvaart naar Kom Ombo en lunch aan boord. Bezoek aan de dubbele tempel van Kom Ombo. Doorvaart naar Aswan voor avondmaal en overnachting.

Klik hier voor het fotoverslag van deze dag

Uit het dagboek van Mia:
Vandaag mogen slapen tot 8u.00.  Daar zijn we niet rouwig om.  
Na het ontbijt staat de tempel van Edfu op het programma.  Deze tempel dateert uit de Grieks-Romeinse periode (circa 200 tot 60 v.Chr.) en is gewijd aan Horus (de god met het valkenhoofd).  De tempel heeft de tijd uitzonderlijk goed doorstaan en geeft tot nu toe het best een idee van hoe het vroeger was.  Met kleuren moeten deze tempels echte parels zijn geweest.  De reliëfs zijn goed bewaard, afgezien van de verminkingen, aangebracht door de Koptische christenen, die komaf wilden maken met het 'heidens' geloof.  Spijtig!

Bert is niet in vorm.  Last van krampen.  Laat ons hopen dat het door de warmte komt.

Lunch op het dakterras.  's Middags varen we verder naar Kom Ombo, waar we rond 18u.00 zullen aanmeren voor een bezoek aan de dubbele tempel.
15u.30.  Ik schrijf op het dakterras verder aan dit dagboek.  In de zon is het niet te doen.  Bert ligt in de kajuit.  Hij heeft moeten overgeven...
Na 16u.00 raakt de zon enigszins versluierd.  De temperatuur is plots veel behaaglijker.  Ik kan genieten van mijn boek.
Uiteindelijk moet ik alleen de tempel van Kom Ombo gaan verkennen.  Bert voelt zich echt niet lekker.  Hij denkt dat het eerder een hitteslag is.
De tempel hier dateert eveneens uit de Grieks-Romeinse periode.  Speciaal is dat het om een dubbele tempel gaat, enerzijds gewijd aan Set (krokodilgod), anderzijds aan Horus (valk).  De tempel is ook bekend om de Egyptische kalender die in de hiërogliefen is verwerkt en omwille van de hiërogliefen die chirurgische en medische instrumenten en recepten voorstellen.

't Is tof dat dit derde bezoek plaats heeft bij valavond.  Kwestie van toch wat variatie in de foto's te brengen!
Tijdens het vrije moment voel ik mij toch niet helemaal op mijn gemak als vrouw alleen.  Ik zorg ervoor dat ik in gezelschap naar de boot kan teruggaan.
Bert besluit toch mee te gaan naar het restaurant.  Hij heeft een van Freddy's (de reisleider van Escape) pilletjes genomen en lijkt iets beter.  Hopelijk is hij morgen weer helemaal in orde!

Links

Volgende dag