Egypte 2010 - Woensdag 7 april

Dag 4: Aswan

Na het ontbijt, bezoek aan de tempel van Philae, de stuwdammen van het Nassermeer en de onvoltooide obelisk. Na de lunch feloekatocht op de Nijl met bezoek aan de botanische tuinen van het Lord Kitchener eiland. Bezoek aan het natuurreservaat en een Nubisch dorp. Avondmaal en overnachting aan boord.

Klik hier voor het fotoverslag van deze dag

Uit het dagboek van Mia:
Om 6u.00 worden we met een discreet maar aanhoudend deurklopje gewekt.  De dag kondigt zich voor Bert aan met buikkrampen.  Toch nog maar een van Freddy's pilletjes slikken, zeker?

Na het vroege ontbijt kunnen we rond 7u.30 op de bus stappen.  
Onze eerste halte is bij een steengroeve waar een onafgewerkte obelisk ligt.  Ahmed vertelt ons op zijn gebruikelijke aanschouwelijke wijze hoe men te werk gaat bij het kappen van een megagrote obelisk.  Rondom gaten boren van 20 cm diep, cederhout in branden tot de steen heet is, daarna plotseling afkoelen met koud water waardoor de steen breekt.  Voor de onderkant: cederhout tussen steken, laten opzwellen door water tot de steen breekt.
In de granietgroeve ligt een gebarsten obelisk van 42 m lang en circa 1170 ton zwaar.  Dit zou de allergrootste obelisk ter wereld zijn geworden, maar de steen vertoonde barsten zodat men er geen moeite meer aan verspild heeft.

Op weg naar de tempel van Philae rijden we voorbij de eerste stuwdam van Aswan (1902) om vervolgens de nieuwe stuwdam (1960-70) en het Nassermeer te bereiken.  Dit meer zou het grootste stuwmeer ter wereld zijn (500 km lang).  De dam deed het water van de Nijl met 61 m stijgen.  Van hieruit wordt zowat heel Egypte van elektriciteit voorzien.

Tijd om met één van de beroemde feloeka's naar de Philaetempel te varen.  Een boottochtje is altijd leuk!
Deze tempel is gewijd aan de godin Isis, godin van de liefde en de muziek.  Het bijzondere aan deze tempel is dat hij helemaal verplaatst is.  Door de bouw van de nieuwe stuwdam zou deze tempel onder water verdwijnen.  Daarom werd met steun van de Unesco de hele tempel afgebroken (42.000 stukken volgens Ahmed) om vervolgens stuk voor stuk weer opgebouwd te worden op het eiland Agilka.  Een huzarenwerk dat 10 jaar heeft geduurd!

Middagmaal op onze boot.  Bert is toch maar begonnen met een antibioticakuur voor zijn binnenwerk. 
Het morgenprogramma wordt afgesloten met een bezoek aan een papyrusbedrijf.  De verleiding alweer niet kunnen weerstaan en gekocht!

In de namiddag brengen we per motorboot een bezoek aan de botanische tuin van Lord Kitchener.  Goed dat we van veel schaduw kunnen profiteren op het heetst van de dag.  De koningspalmen en de kleine ibissen zijn mijn favorieten.  
Inschepen om onze weg via het water verder te zetten naar een Nubisch dorp.  Het wordt een fijne boottocht met een lekker fris windje in een aangenaam kader. 
In het Nubisch dorp mag elke liefhebber een krokodil van een jaar oud vasthouden.  Ik verkies te fotograferen.  Deze krokodillen zullen in het Nassermeer worden vrijgelaten.  De nieuwe kleintjes zullen weer opgevist worden.  Door de stuwdam kunnen ze niet verder dan Aswan.  
We worden op thee getrakteerd en mogen een kijkje nemen in het hele huis.  Het is een groot huis, netjes verzorgd.  Dit dorp is het enige bestaande in zijn soort.  Deze mensen zijn moeten verhuizen door alweer de bouw van de stuwdam.  Ze worden gesteund door een aantal westerse landen (onder andere België, Nederland, Duitsland) en de Egyptenaren.
We mogen een kijkje nemen in de plaatselijke school.  Ahmed doet een poging om ons te leren tellen in het Arabisch, maar het lukt niet echt.
Langs de hele 'Dorpsweg' staan de winkels voor ons open.  Iedere handelaar prijst zijn waar aan.  Het is een kleurrijk evenement met kamelenverkeer er bovenop.  
Met de motorboot terug naar onze boot.  Twee Nubische muzikanten vrolijken de tocht wat op met djembé en handtrommel.  
In onze kajuit even op adem komen om straks te avondmalen.

Links

Volgende dag