Rhodos 2013

De winter in het voorjaar 2013 liep door tot Pasen!  Dat is ietwat van het goede teveel.  Met 'Anders reizen' zoeken we warmte op het Griekse eiland Rhodos.  Zes jaar geleden leerden we Griekenland-reisbegeleidster Katrien kennen en waarderen.  We zijn er van overtuigd dat zij ons op een uitstekende manier Rhodos zal leren kennen.
Op de volgende bladzijden vindt u wat foto's en tekstinformatie.

Uit de brochure van 'Anders reizen':

Dag 1: Heenreis naar Rhodos. Transfer naar het hotel in Rhodos-stad, in het uiterste noordoosten van het eiland.

Dag 2: We nemen de lijnbus naar de Petaloudes- of Vlinder-vallei, waar ’s zomers duizenden oranjezwarte harlekijnvlinders – strikt genomen zijn het motten – bijeenkomen om te paren, aangetrokken door de specifieke geur van de amberbomen. Maar ook zonder de vlinders is dit een bijzonder mooie plaats, met watervalletjes, natuurlijke waterbekkens in de rotsen en rustieke bruggetjes. In de zomer wordt deze vallei overspoeld door toeristen, maar nu is het er heerlijk rustig.
Via het klooster Moni Kalopetra leiden paden met prachtige uitzichten op de woeste omgeving en langs bergflanken ons naar het traditionele dorp Theologos.

Dag 3: Verkenning van hoofdstad Rhodos die bestaat uit drie delen: de moderne, de middeleeuwse en de antieke stad. Ons hotel is gelegen in het middeleeuwse stadsdeel en als we door de kaarsrechte Ridderstraat lopen, wanen we ons ook echt in de Middeleeuwen. We kuieren door de Turkse wijk met haar wirwar van straatjes, betegelde fonteinen en mooie pleintjes en proeven van de typische sfeer. Ook in de Joodse Wijk met Zeepaardjesfontein en schaduwgevende platanen is het aangenaam wandelen.
In de vooravond nemen we de lijnbus zuidwaarts naar Archangelos, waar zich ons hotel bevindt voor de komende 5 nachten. Archangelos is het grootste dorp van Rhodos. Het trekt de laatste jaren steeds meer toeristen aan, maar heeft desondanks zijn authentieke sfeer bewaard. Qua bezienswaardigheden bevinden er zich de 19de-eeuwse kerk van de aarstengel Michaël (met mozaďekvloer en ikonostase), de Agios Ioannis Podromos-kapel (met 14de- een 15de-eeuwse fresco’s) en de ruďnes van een Johannieterburcht uit 1457.

Dag 4: Wandeling naar Epta Piges (of Zeven Bronnen). Dit is een waterrijk gebied dat we bereiken via een kleine tunnel. We stappen verder naar Archipoli, een dorp gelegen tegen een bergflank. Voornamelijk over piste en door olijfboomgaarden keren we terug naar Archangelos.

Dag 5:  Vandaag wandelen we oostwaarts naar Stegna, aan de kust, en langs de kust noordwaarts naar het 14de-eeuwse Tsambika-klooster. Het is een avontuurlijke wandeling over een leuk en pittig  ‘monopathi’ (pad) en over piste, met hier en daar toch enkele venijnige stukjes. Vanaf het klooster hebben we een uniek zicht op de mooiste zandstranden van Rhodos. Terug naar het hotel met de bus.

Dag 6: Transfer via het bergdorpje Elousa, met een door vervallen Italiaanse burgerwoningen omzoomd plein en een grote fontein, naar Agios Nikolaos Fondoukli. Liefhebbers kunnen er het 600 jaar oude kerkje met muurschilderingen bezoeken. Een slingerend woudpad brengt ons naar het bergdorp Salakos. Vandaar wandelen we over een mooi en beschaduwd ‘monopathi’ naar de top van de Profitis Ilias (798 m). Flanken en top zijn bedekt met ceder- en pijnboombossen. Ook Mussolini hield van deze fraaie en in de zomer koele omgeving, want hij liet er zich een villa bouwen in Alpenstijl, die gerenoveerd is tot hotel. De eigenlijke top wordt helaas ontsierd door een militaire antenne.

Dag 7: We nemen de lijnbus naar Vlicha. Daar start de wandeling die ons o.a. door een kloof, waarvan de bodem bezaaid is met oleanders en dragon, tot Lindos leidt, de zgd. ‘Parel van Rhodos’. Lindos wordt gedomineerd door een imposante middeleeuwse citadel die gebouwd werd rond een antieke acropolis. Bezoek aan Lindos en zwemgelegenheid. Terug naar het hotel.

Dag 8: Vrij tot het tijd is om naar de luchthaven te gaan voor de terugreis.

Klik hier voor de fotoreportage van onze reis

Links: