Israel en Palestina - Woensdag 6 april

Programma: 

  • Boottocht op het meer van Galilea
  • Berg van de Zaligsprekingen - Eucharistieviering
  • Tabgha: Kerk der Broodvermenigvuldiging, Kerk van Primaatschap van Petrus
  • Kafarnaüm

Klik hier voor het fotoverslag van deze dag

Uit het dagboek van Mia:

Vandaag staat de hele dag in het teken van Jezus van Nazareth.
We beginnen onze morgen met een boottocht op het meer van Genezaret (Tiberias, Kinneret). Het belooft een prachtige, zonnige dag te worden, maar boven het meer hangt vrij veel nevel. Het meer ligt er zo goed als rimpelloos bij; dat is alvast geruststellend. Alhoewel, naar het schijnt kan hier vrij onverwacht een storm opsteken. In de boekjes beschrijft men dit fenomeen als volgt : ‘De wind komt van tussen de heuvels en jaagt als het ware als een ploeg door het water.’
Ik kan goed geloven dat de apostelen soms bange uren doorstonden…
In de omgeving van dit meer heeft Jezus vaak vertoefd.
Hier vertelde Hij over de zaaier en de goede herder, vermenigvuldigde Hij brood en vis en gaf Hij ons met de zaligsprekingen acht tips om gelukkig te maken en te worden.
Het is fijn toeven op het meer; de boot lijkt behoorlijk zeewaardig en geeft vertrouwen.
Het blijft speciaal om op plaatsen te komen waarvan je zeker bent dat Jezus er ooit is geweest. Een fijn gevoel eigenlijk!
Marcel vertelt het verhaal over de storm op het meer.
De storm symboliseert het kwade. Jezus kan eraan weerstaan en roept ons op om dat ook te doen.
Een boot verder weerklinkt het Amerikaanse volkslied terwijl de vlag wordt gehesen, vriendschappelijk naast de Israëlische…
Dat nu toch niemand van ons eraan gedacht heeft om de Belgische vlag mee te brengen!

Op de berg van de zaligsprekingen vieren we eucharistie. Marcel gaat voor op zijn gekende rustige en wijze manier. Hij heeft het evangelie heel vaak toegelicht en verhelderd.
Het wordt een hoop- en vredevolle viering!

Onze volgende stopplaats is Kafarnaüm. Hier vond Jezus een tweede thuis toen Hij uit Nazareth werd verjaagd. Wellicht woonde Hij in  bij de familie van Petrus en Andreas. Opgravingen legden een huis bloot waarvan aangenomen wordt dat het dit van Petrus zou zijn.
Hier genas Jezus de lamme en de schoonmoeder van Petrus. Bovenop het huis (of wat ervan over blijft) heeft men een moderne kerk gebouwd.
Met gevonden brokstukken heeft men de oude synagoge gedeeltelijk opnieuw opgebouwd.

Tijd voor het middagmaal op een goed gekozen plaats met een schitterend zicht op het meer.
Na de al goed gekende voorgerechtjes wordt ons een Petrusvis geserveerd. Het is een heuse kunst om dat beest van alle graten te ontdoen. Het smaakt niet slecht, maar ik heb nog lekkerder vis gegeten.

We zetten na de middag onze rit verder en bezoeken achtereenvolgens de kerk van de broodvermenigvuldiging en die van het primaatschap van Petrus.
In de eerste kerk is er een mozaïek van de vijf (?) broden en de twee vissen bewaard uit ca 480.
De hele vloer bestaat uit mozaïek en als we de reisgidsen mogen geloven, ligt hier één van de mooiste mozaïeken ter wereld.
De kerk van het primaatschap vertelt het verhaal van Petrus die tot drie maal toe door Jezus gevraagd is om Zijn schapen te weiden. Hier situeert zich ook het verhaal van de wonderlijke visvangst.

We hebben even tijd om onze voeten te verfrissen in het meer. Deze kans laat ik niet voorbij gaan!
Wie weet stond Jezus ooit op dezelfde plaats! Enkele stenen gaan mee naar huis als souvenir.

We hebben nu enkele uren bus voor de boeg. Tijd om wat te mijmeren of terug te blikken op deze boeiende reis.
Goed 18 u. komen we aan in Haifa, een moderne badplaats aan de Middellandse Zee
Na het avondeten flaneren we nog even langs het strand, voetjes in het water. Heerlijk!

Uit de brochure van Hilde:

Meer van Galilea

Het meer krijgt verschillende namen: meer van Tiberias meer van Kinneret, meer van Genezaret. Het ligt 209 meter onder de zeelspiegel en wordt gevoed door de Jordaan (die vanuit het meer verder doorloopt naar de Dode Zee). Het is 2 km lng, tot 12 km breed en tot 45 km diep. Het meer is een zoetwaterreservoir, bedreigd door de zoutwaterbronnen in de bodem, maar dat zout water wordt nu opgevangen en afgevoerd naar de Dode Zee. In de omgeving van het meer verkondigde Jezus zijn Blijde Boodschap, sprak over de Goede Herder en de zaaier. We vinden hier nog de natuur zoals Jezus zelf die gezien heeft en we bewonderen het meer dat als een juweel spiegelt in de zon. Het meer wordt regelmatig geteisterd door hevige korte stormen. De wind komt van tussen de heuvelen en jaagt als het ware als een ploeg door het water. Vooral de noordkust van het meer, met als centrum Kafarnaüm, heeft een grote rol gespeeld in het leven van Jezus (zie bijhorende bijbelteksten).

 

Berg van de Zaligsprekingen

Deze berg, gelegen aan de noordwestelijke oever van het Meer van Tiberias tegenover Tabgha, is volgens de overlevering de plaats waar Jezus de Bergrede uitgesproken heeft.

Op de heuvel, die een schitterend panorama biedt over het Meer van Galilea, werd in 1937 een kerkje gebouwd door de Franciscanen. De Italiaanse architect Antonio Barluzzi koos voor lokaal zwart basalt als basismateriaal. Voor de bogen en de koepeltamboer gebruikte hij wit kalksteen uit Nazareth; de zuilen zijn van Romeins travertijn. Het interieur is eenvoudig; alleen de koepel is versierd met een bladgoudmozaïek. Op de muren van het octogoon zijn de zaligsprekingen (Mt. 5, 3 – 10) in het Latijn uitgeschreven.

 

Tabgha

De naam Tabgha is afgeleid van het Griekse woord Heptapegon (zeven bronnen). Bronnen en beken veranderen de kleine oevervlakte in een weelderig, tropisch parklandschap. Sinds de Byzantijnse tijd geldt Tabgha als de plaats waar Jezus brood en vis liet delen om zijn talrijke toehoorders te spijzigen.

 

Kerk der Broodvermenigvuldiging

De eerste Broodvermenigvuldigingskerk werd waarschijnlijk rond 350 gebouwd, in opdracht van Constantijn de Grote. Door een aardbeving werd de kerk in 419 verwoest. Halverwege de vijfde eeuw ontstond op het puin een nieuwe kerk. De

plattegrond week volledig af van wat destijds bij basilieken gebruikelijk was. De hele kerk was voorzien van mozaïeken. Vlak voor het altaar is er het mozaïek van de broden en de vissen (circa 480). De vloer van het schip is bedekt met een ruitvormig netmozaïek. De vloeren in de zijbeuken zijn gedecoreerd met geometrische patronen. In het noordelijke en zuidelijke dwarsschip is een van de mooiste mozaïeken ter wereld te vinden: planten en dieren in een waterlandschap zijn er bijna wetenschappelijk exact uitgebeeld in sierlijke composities en zorgvuldig op elkaar afgestemde kleuren. Watervogels, lotusplanten en papyrusriet doen vermoeden dat de onbekende kunstenaar waarschijnlijk uit Egypte afkomstig was.

 

Kerk van het Primaatschap van Petrus

Op nog geen 100 meter van de Kerk der Broodvermenigvuldiging verheft zich aan de oever van het meer, op een kleine rotsverhoging, de Kerk van het Primaatschap van Petrus. Op deze plaats zei Jezus driemaal tot Petrus “Weid mijn schapen” (Joh 21,15-17). In de kerk ligt voor het altaar een steen waarop geschreven staat “Mensa Domini” (tafel van de Heer). Dit verwijst naar het daaraan voorafgaand verrijzenisverhaal waarin Jezus zijn leerlingen een ontbijt aanbiedt: vis en brood op een houtskoolvuur (Joh. 21,1-14). Daarom wordt deze kerk ook de Kerk van de Wederopstanding genoemd.

Op deze rotsverhoging werden in de loop der tijden achtereenvolgens zes kerken gebouwd. Het eerste godshuis werd gebouwd op het einde van de vierde eeuw. De tweede kerk werd in de vijfde eeuw opgetrokken en vermoedelijk bij de inval van de Perzen in 614 verwoest. De 1,45 meter dikke muren van deze kerk vormden het fundament voor alle volgende bouwwerken. In 1934 bouwden de Franciscanen de zesde en huidige kerk, opgetrokken uit zwart basalt.

 

Kafarnaüm

Kapernaum (Kefar Nahum - ‘huis van troost’) wordt in het Oude Testament niet genoemd. In de periode van het Nieuwe Testament was het een vissersplaatsje op de noordelijke oever van het meer van Genezaret, bij de grens tussen Galilea en het gebied van de tetrarch Filippus in het noordoosten. Het had een tolkantoor (Mt. 9,9) en er was een klein Romeins garnizoen gelegerd (Lc. 7,1-10).

Nadat hij uit Nazaret was verdreven, verbleef Jezus vaak in Kafarnaüm en woonde hij waarschijnlijk in het huis van Simon Petrus. Hier verrichtte hij de meeste van zijn tekenen en genezingen en een groot gedeelte van zijn prediking was gericht tot de bewoners van stad en omgeving. Toen deze niet bereid bleken hun leven te veranderen, sprak Jezus zijn 'Wee u' uit over Kafarnaüm, Chorazin en Betsaïda (Mt. 11,20-24).

Volgens joodse geschriften uit de 1ste eeuw waren de inwoners van Kafarnaüm ketters en daarenboven zeer verdorven. Mogelijk hebben deze teksten betrekking op een joods-christelijke gemeente in Kafarnaüm waarvan de leden, behalve in de synagoge, ook bijeenkwamen in het huis van Simon Petrus. In de 2e of 3e eeuw kreeg Kafarnaüm een nieuwe synagoge op de plaats van de eerdere, die in de tijd

van Jezus door de Romeinse hoofdman was gebouwd. Uit de toepassing van kalksteen voor het gebouw zou kunnen worden afgeleid dat de stad in die tijd een zekere welvaart genoot.

Kafarnaüm werd in de 6de eeuw door een aardbeving verwoest en raakte na de inval van de Perzen in 614 in de vergetelheid. Er is van het vroegere dorp niets over behalve de ruïnes van een synagoge en van een aantal huizen. Deze synagoge uit de 2de of 3de eeuw werd in 1884 ontdekt. Sinds 1905 werd ze door de Franciscanen aan de hand van de vele overblijfselen voor een groot deel gerestaureerd. Het gebouw vormt nu een van de mooiste synagogen van Galilea.

Recentere opgravingen hebben de ruïnes blootgelegd van een basiliek uit de tijd van het vroegste christendom. Deze werd gebouwd op de plaats die als het woonhuis van Petrus en diens broer Andreas werd aanzien. Daar zou zich het tafereel afgespeeld hebben van de genezing van de schoonmoeder van Petrus (Mc 1,29-31) en van de lamme die doorheen het dak van de woning voor de voeten van Jezus werd neergelaten (Mt 9,1-8).

Bijbelteksten:

  • Meer van Galilea
    • Roeping van de apostelen: Mc. 1, 16 – 20
    • Wonderbare visvangst: Lc. 5, 4 – 11
    • Storm op het meer: Mc. 4, 35 – 39
    • Jezus wandelt op het meer: Mc. 6, 47 – 52
    • ‘Petrusvis’: Mt. 17, 24 – 27 (over tempelbelasting)
    • Berg van Zaligsprekingen: Mt. 5, 1 – 12
    • Tabgha, vijf broden en twee vissen: Mc. 6, 33 – 44
    • Kerk van Primaatschap van Petrus: Joh. 21, 1 – 14 en 15 – 17
  • Kafarnaüm
    • Prediking van Jezus: Mc. 1, 21 – 28
    • Huis van Petrus – schoonmoeder met koorts: Mc. 1, 29 – 33
    • Genezing van de lamme: Mc. 2, 1 – 12
    • Roeping van Levi: Mc. 2, 13 – 17

Links:

Volgende dag