Israel en Palestina - Kruispunt van 3 continenten

Uit de brochure van Hilde:

israel-map.gif (51648 bytes)

Israël ligt op het kruispunt tussen drie continenten: geografisch behoort het tot Azië en cultureel tot Europa, het klimaat is echter bijna Afrikaans.

Israël is in het westen begrensd door de Middellandse Zee, in het noorden door Syrië en Libanon en in het zuiden door Egypte en de Rode Zee.

Sinds 1967 houdt Israël bovendien de Syrische Golanhoogte en een 40 km brede strook op Libanees grondgebied bezet, evenals de voormalige Jordaanse gebieden ten westen van de Jordaan.

In 1993-1994 heeft Israël, zoals overeengekomen in de Oslo-akkoorden (1993) en het Gaza-Jericho-akkoord (1994), de Gazastrook, Jericho en omgeving en andere plaatsen zoals bijvoorbeeld Bethlehem ontruimd. Deze gebieden werden onder Palestijns zelfbestuur (de Palestijnse Autoriteit) geplaatst.

Zonder de bezette gebieden beslaat Israël slechts een oppervlakte van 20.000 km2. Ondanks het feit dat het land heel klein is, is het uiterst gevarieerd. Israël is een langgerekt en smal land. Midden door Israël loopt van noord naar zuid het bergland van Judea, tussen de Jordaan-slenk in het oosten en de kustvlakten in het westen.

In het centrum van de bergen van Judea ligt Jeruzalem op 800 m hoogte.

De langste afstand van noord naar zuid, van de Syrisch-Libanese grens tot aan de Rode Zee, kan met de auto gemakkelijk binnen een halve dag worden afgelegd. Het is daarom mogelijk om 's ochtends op de hellingen van de berg Hermon te skiën en in de namiddag al tropische vissen te bewonderen in de koraalriffen van Eilat.

De zuidelijke helft van Israël kan het beste worden omschreven als woestijnachtig. In de Negev-woestijn en in de Arava-vallei bevinden zich echter enorme plantages en welig groene akkers dankzij een waterleidingsysteem, waarmee water uit het Meer van Galilea in de meer dan 300 km zuidelijker gelegen woestijn wordt gepompt.

De aanplantingen contrasteren sterk met de dichtbijgelegen Dode Zee. Het wateroppervlak van dit meer ligt gemiddeld 417,5 m (2005) onder de zeespiegel, waarmee het het laagst gelegen punt van het aardoppervlak is. Omdat de Dode Zee geen afwatering bezit, is het zoutgehalte van het water bijzonder hoog, met als gevolg dat er geen leven in het meer mogelijk is.

De kustvlakte langs de Middellandse Zee is voor Israël het belangrijkste gebied. Hier woont driekwart van de bevolking, hier is driekwart van alle industriële bedrijven gevestigd en hier wordt de helft van alle agrarische producten verbouwd. Het centrum van deze regio is Tel Aviv, de voornaamste handelsstad van het land, die ongeveer in het midden van de Middellandse-Zeekust tussen de twee havensteden Haifa in het noorden en Ashdod in het zuiden ligt.

Volgende